top of page

PRIMERA ANÀLISI I VALORACIÓ DEL DECRET LLEI 3/2016, DE MESURES URGENTS EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ PÚ


Publicat el 2 de juny de 2016 el DECRET LLEI 3/2016, de 31 de maig, de mesures urgents en matèria de contractació pública.

Aquest Decret posa fi, de moment al garbuix interpretatiu que s’havia produït en relació a la transposició de la Directiva 2014/23/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, relativa a l'adjudicació dels contractes de concessió, i la Directiva 2014/24/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre contractació pública, i normativitza la posició de la Comissió Permanent de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya, expressada en el seu informe 1/2016, de data 6 d'abril de 2016, en el qual es concreten quines disposicions de les directives esmentades són d'aplicació directa.

Les novetats més destacables per a les Petites i Mitjanes Empreses, que estableix el Decret Llei es poden sintetitzar, sense perjudici de posteriors anàlisis més detallades en els següents apartats:

1.- Simplificació en la presentació inicial de documentació i implementació del Document Únic de Contractació.

L’exoneració de l’obligació de presentar documentació relativa a capacitat i solvència en la presentació d’ofertes. Es substitueix la informació per una declaració responsable, i alternativament se li dona un paper de més rellevància a Document Únic de Contractació.

Sense dubte aquesta novetat significa un avenç, encara que per aquelles empreses que resultin ser adjudicatàries del contracte us recomanem que disposeu de la documentació enllestida per poder-la presentar immediatament quan rebeu el requeriment, en altre cas us tindrien per desistits.

El DUC o Document Únic de Contractació es configura com un nou instrument d’acreditació de solvència econòmica i tècnica per a les empreses licitadores. Les primeres impressions respecte d’aquest document fan palesa la complexitat de la seva confecció i la necessitat d’un servei d’assessorament per a la seva preparació.

2.- La norma general de divisió en lots dels contractes públics.

La divisió dels contractes en lots ampliarà de forma intensa la participació de les PIMES en la contractació pública i majors quotes de mercat front als grans conglomerats.

No serà fàcil, però ara ja existeix l’instrument. El adjudicadors hauran de justificar perquè no fan lots i esperem que aquesta justificació vagi més enllà de la formalitat, faciliti la transparència i la concurrència en la contractació pública.

Es preveu la possibilitat de limitar el nombre màxim de lots als que es pot optar, i fins i tot el màxim de lots a adjudicar per a cada licitador. Aquesta norma requerirà un desenvolupament reglamentari doncs una simple interpretació comportarà problemes per determinar qui decidirà els lots adjudicables quan s’hagi de fer un repartiment de la contractació.

En qualsevol cas considerem que és una mesura molt positiva i que permetrà a les pimes desenvolupar-se en l’àmbit contractual públic.

3.- Incorporació del criteri Cost del Cicle de Vida.

Sense dubte una de les novetats més importants de la Directiva, permetrà considerar no només el preu com fins ara, sinó que incorporarà altres costos per determinar la millor oferta, com ara els costos mediambientals; els de transport, producció; comercialització; eliminació o desmantellament.

Reiterem les dificultats que tindran els compradors públics per implementar aquestes mesures, que no se’ns escapa tendeixen a potenciar allò més local i més respectuós amb el medi ambient, i foragitar del mercat aquells productes que han estat produïts amb moltes càrregues ocultes o subvencionades pels països d’origen. Es pot albirar una nova confrontació entre grans blocs econòmics, i de moment hem d’intentar aprofitar aquesta nova oportunitat per a les PIMES més innovadores, més respectuoses amb els valors i principis socials i mediambientals.

4.- Determinació d’un preu mínim i valoració de criteris de qualitat.

També en aquest apartat es proposen algunes novetats, doncs les entitats que realitzen compra pública podran fer ús d’una nova facultat, determinar el preu fix mínim del contracte, un preu que no podrà ser rebaixat per les empreses licitadores contractistes i decidir la contractació en base a criteris de qualitat.

5.- Desaparició del procediment negociat sense publicitat per raó de la quantia.

Entre d’altres supòsits que desapareixen de la normativa vigent ens trobem amb una nova oportunitat per a les PIMES, que facilitarà la presentació d’ofertes a les entitats que realitzen compra pública. Ja no seran les administracions i ens qui preseleccionaran les empreses candidates a presentar ofertes, sinó que tothom tindrà la possibilitat d’accedir-hi.

6.- Possibilitat d’utilització de mesures de gestió eficient en la tramitació de la contractació.

És la primera aproximació a un nou procediment de contractació simplificat, es regulen diverses mesures per a contractes que s’adjudiquin per procediment obert fins a 100.000 Euros ,en cas de serveis i subministraments, i en 1.000.000 Euros, en cas d’obres.

Es tracta de mesures que s’aproximen a l’antic procediment negociat sense publicitat encara que amb majors garanties per a les empreses, increment de la concurrència i de la igualtat d’oportunitats per a les empreses.

Aquesta norma, encara que serà discutida en els propers mesos i molt probablement recorreguda davant del Tribunal Constitucional de l’estat espanyol, permet una situació transitòria de major seguretat jurídica per a les administracions i altres poders adjudicadors, i obre un ventall d’oportunitats a les petites i mitjanes empreses i a les persones autònomes per començar de veritat a treballar en l’àmbit públic que abasta més del 18 % del PIB Europeu. Una bona notícia, sense dubte.

Podeu veure la disposició normativa a http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/7133/1500250.pdf

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page